گرجستان
گرجستان کشوری است در شرق دریای سیاه و یکی از دیدنی تر ین و زیباترین مناطق جهان محسوب می شود. کشور گرجستان سراسر آرامش حاصل خیزی، اصالت و امنیت است و این ها نیزهدیه های ارزشمند از خداوند به مردم مهربان و دست و دلباز آن کشور است.
معرفی اجمالی درباره کشور گرجستان:
مجله گردشگری شاهین گشت امروز سفری به کشوری در نزدیکی خودمان، با نامی آشنا و پارسی می رود. مقصدی در میانه آسیا و اروپا و در نزدیکی کشور عزیزمان ایران. به سراغ کشور گرجستان را می گیریم و یک راست می رویم سمت شهرهای گرجستان. در این چند سال اخیر یکی از مقاصد محبوب ایرانیان گرجستان می باشد گُرجِستان کشوری است در قفقاز که بین دریای خزر و دریای سیاه قرار گرفته است.مردم بومی گرجستان، مردم گرجی مسیحی ارتدکس و پیروکلیسای ارتدکس گرجی هستند. گرجیها به زبان گرجی سخن میگویند که زبان رسمی کشور گُرجِستان است و با الفبای گرجی نوشته میشود که یکی از چهارده الفبای موجود در جهان میباشد. فرهنگ غالب گرجستان فرهنگ مردم گرجی است که عنصر اصلی فرهنگ قفقاز بوده و وجوه مشترکی نیز با فرهنگهای سایر اقوام قفقاز داراست. فرهنگ گرجستان جزو غنیترین فرهنگهای دنیاست.
وضعیت اقليمي گرجستان :
تنوع آب و هوايي واقعا در اين كشور شگفت انگيز است. رشته كوههاي ميان مرز گرجستان و روسيه همچون سدي در برابر سرماي وحشتناك روسيه است. شما ميتوانيد وسايل اسكي خود را برداريد و ساعت ها اسكي كنيد و هرگاه خسته شديد در ساحل شنا كنيد . دوسوم كشور گرجستان كوهستاني است . زيبا ترين سواحل درياي سياه نيز در اين سرزمين قرار دارد . گلستاني معروف در منطقه آجارا وجود دارد كه در آن گياهان متعددي از نقاط گوناگون جهان جمع آوري شده، رشد و نمو مي كنند. در اين باغستان گياه استراليايي در كنار گياه آفريقايي و آمريكايي در حال رشد و نمو مي باشد و اين بخوبي اثبات مي نمايد كه شرايط اقليمي اين منطقه كاملا خاص و ويژه مي باشد .
تاريخ و معماري :
انسانهای اولیه را میتوان در ماوراء قفقاز، به ویژه در گرجستان، خیلی پیش از دوره پارینهسنگی ردیابی کرد. در دوره مربوط به آثار دوره پارینهسنگی در اراضی گرجستان، انسان در گستره وسیعی سکونت داشت. یکی از قرارگاههای آن زمان که بیشتر قابل ملاحظهاست، در یاشتخوا، در نزدیکی سوخومی کنونی است.
كشور گرجستان بخشي از منطقه قفقاز می باشد. از ويژگي هاي كشورهاي اين منطقه تاريخ پر فراز و نشيب آن است . گرجستان در طول تاريخ تحت كنترل امپراتوري هاي گوناگون بوده است. از جمله اين كشور بخشي از شاهنشاهي مادها، هخامنشيان ساسانيان و صفويه محسوب مي گرديده است. امپراتوري هاي روم،روم شرقي ،عثماني و شوروي نيز در دورانهايي بر گرجستان سيطره داشته اند .در دوران قاجار گرجستان بخشي از قلمرو ايران محسوب ميگردید كه طي قرارداد ننگين گلستان به شوروي واگذار شد. از نظر تاريخ محلي ، گرجستان قلمرو پادشاهي هاي باستاني كلخيس و نيز كارتلي- ايربيا محسوب مي شود. بطور سنتي زمان تشكيل دولت گرجستان اواخر قرن چهارم پيش از ميلاد و به پارناواز شاه نسبت داده مي شود . ويژگي مذكور موجب گرديده است كه گرجستان داراي آثار تاريخي گوناگوني باشد. به طوري كه بازديد از اين كشور و بناهاي تاريخي آن به منزله بازديد از موزه اي تاريخي از فرهنگ باستاني شرق و غرب مي باشد. اگر بخواهيم براي شما از اين بناها نام ببريم قطعا نيازمند نگارش كتابي قطور خواهيم بود. در سفر به گرجستان حتما خودتان اين مطلب را تاييد خواهيد كرد.
اقتصاد گرجستان
کشور گرجستان به دلیل برخورداری از امتیازاتی مانند موقعیت جغرافیایی و آب و هوای مناسب، دارای کشاورزی پیشرفته، معادن، بهرهبرداری از صنایع و صنعت گردشگری از ثروتمندترین جمهوریهای شوروی سابق بهشمار میآمد؛ و مردم آن از استاندارد زندگی بالایی برخوردار بودند. اما پس از فروپاشی شوروی در سال ۱۹۹۱ میلادی، وقوع جنگهای داخلی از سال ۱۹۹۱ تا ۱۹۹۴ میلادی، اقتصاد گرجستان را به عنوان یک کشور تازه استقلال یافته با بحرانی شدید مواجه ساخت. اما در سالهای اخیر کشور گرجستان نسبت به کشورهای اطراف خود و همچنین کشورهای همتراز خود از اقتصادی پیشرفته و نوین برخوردار شدهاست و رشدی قابل توجه در روند رشد اقتصاد گرجستان مشاهده شده است.
کشاورزی
تا قبل از سال ۱۹۹۱ میلادی گرجستان حجم وسیعی از فراوردههای غذایی و کشاورزی را صادر میکرد و یکی از عرضهکنندگان اصلی سبزیجات، میوه، چای، مشروبات الکلی و مرکبات به سایر جمهوریهای شوروی بودهاست. بعد از استقلال گرجستان، بازارهای سنتی این کشور از دست رفت و سطح کلی تولیدات نیز به دلیل مشکلات سیاسی و اقتصادی کاهش یافت. اما خیلی زود بازار کشاورزی این کشور رونق یافت و به صادرات زیادی دست یافت. همچنین در مناطق شرقی و جنوب شرقی گرجستان تاکستانهای زیادی وجود دارد و از آنها یکی از بهترین شرابهای جهان ساخته میشود. در گرجستان کارخانههای شراب سازی بینالمللی بسیار زیادی وجود دارد.
به علت واقع شدن در منطقه جنب مداری مرطوب، در این کشور کشت مرکبات و چای رونق دارد.
در بخش زراعت این کشور، غلات، نباتات صنعتی، سیب زمینی، سبزیجات و نباتات علوفهای کشت میشود.
گرجستان زادگاه شراب در دنیا و گرجیان مخترع شراب میباشند و شراب به اسم گرجیها در یونسکو ثبت شدهاست.
صنعت
صنعت شاخه اصلی اقتصاد گرجستان محسوب میشود و نقش زیادی در تولید مجموعه اقتصادی این کشور دارد. صنایع گرجستان ارتباط نزدیکی با اقتصاد دیگر جمهوریهای شوروی داشت و به لحاظ تأمین مواد خام، انرژی و لوازم یدکی وابستگی زیادی به روسیه و دیگر جمهوریهای شوروی داشت و به همین دلیل در سالهای پس از استقلال، صنایع این کشور خسارات زیادی را متحمل گردید. به گونهای که تا سال ۱۹۹۴ میلادی، تقریباً یک سوم کارخانجات گرجستان دست از تولید کشیدند. اما پس از مدتی صنعت گرجستان رشد زیادی کرد و به شکوفایی رسید و سرمایهگذارهای زیادی برای ساختن کارخانه به گرجستان آمدند. گوشیهای هوآوی و سونی برای اروپا در گرجستان ساخته میشوند.
در بین محصولات صنعتی گرجستان، صنایع غذایی ۴۰٪، صنایع سبک ۲۰٫۸٪، ماشینسازی و صنایع فلزی ۱۳٫۸٪ از حجم تولید صنعتی را به خود اختصاص میدهند.
همچنین موسسات صنعتی تولید مصنوعات چوبی در این کشور فعالیت دارند. تولید ظروف شیشهای و بلوری، مصنوعات سرامیک و فلزات ماشینسازی و صنایع نظامی از دیگر رشتههای فعالیت صنعتی گرجستان است.
در گرجستان، صنایع سبک گسترش زیادی داشتهاست. در تفلیس، کوتائیسی، باتومی، سوخومی و بعضی شهرهای دیگر، موسسات تولیدی کالاهای مصرفی ازقبیل پارچههای پشمی، ابریشمی و نخی، تولید لباس، کفش، تریکو و لوازم خرازی، اشتغال به کار دارند. از موسسات صنایع غذایی، میتوان از کارخانههای چای خشک کنی، شراب سازی، تولید کنسرو و کمپوت، تولید عطر و ادکلن، توتون، شیرینی، گوشت، شیر و تعدادی دیگر نام برد.
معادن
گرجستان دارای معادن متعددی است که مهمترین آنها عبارتاند از: زغال سنگ، منگنز، خاک نسوز، فلزات آهنی باریت، عقیق، مرمر،سنگ آهن، آرسنیک، مولیبدان، تنگستن و جیوه. علیرغم وجود معادن قابل توجه در گرجستان، به دلایل مختلف از جمله: ضعف تکنولوژی و منابع مالی، شناسایی کامل این معادن و بهرهبرداری از آنها در زمان اتحاد جمهوریهای شوروی سابق امکانپذیر نبود.
بزرگترین معدن منگنز جهان در گرجستان قرار دارد. وسعت این معدن که در نزدیکی شهر «چیاتورا» نزدیک بندر پوتی واقع شده، ۱۴۰ کیلومتر مربع است و ذخایر منگنز آن ۲۵۰ میلیون تن برآورد شدهاست.
گرجستان در سال ۲۰۰۲ میلادی، ۶ هزار تن زغال سنگ، ۸ هزار تن مس، ۳۴۵ هزار تن سیمان، ۲۰۰۰ کیلوگرم طلا و ۳۳۰۰۰ کیلوگرم نقرهتولید کردهاست.
گردشگری
گردشگری یکی از بخشهای مهم خدمات کشور گرجستان میباشد که نقش مهمی دراقتصاد این کشور دارد. این بخش مهم در طی دوره قبل از استقلال، از رونق مناسبی برخوردار بود. در سال ۲۰۰۳ میلادی، تعداد گردشگران وارد شده به کشور گرجستان ۳۶۸٬۳۱۲ نفر گزارش شدهاست. درآمد حاصله از این بخش در سال ۲۰۰۵ میلادی، ۲۴۲ میلیون دلار بودهاست. گرجستان کشوری توریستی میباشد که از شهرهای توریست پذیر زیادی از جمله کوتایسی و زوگدیدی و باتومی و سیغناغی و بورجومی و تفلیس و پوتی و سوخومی و روستاوی و زادگاه شراب دنیا تلاوی (در استان کاختی) برخوردار است. گرجستان یکی از قطبهای گردشگری در دنیا میباشد که هر ساله شمار توریستهای آن افزایش پیدا میکند به طوری که سال ۲۰۱۵ حدوداً ۱۵ میلیون گردشگر به گرجستان وارد شدهاند. گردشگران برای طبیعت حیرتآور آن و زیبایی خارقالعاده این کشور به گرجستان جذب میشوند.
خدمات
اقتصاد گرجستان تا اندازه زیادی به بخش خدمات وابستهاست و نقش این بخش در ساختار اقتصادی کشور گرجستان به تدریج افزایش یافتهاست. یکی از مصادیق مهم این بخش توریسم میباشد که نقش مهمی در بخش خدمات به عهده دارد.
انرژی
گرجستان از نظر تولید برق آبی جایگاه مهمی در بین کشورهای مستقل همسود و کشورهای اروپایی دارد. این کشور از نظر تولید برق آبی، از بسیاری از کشورهای اروپایی جلوتر است. در حال حاضر برق مورد نیاز سالانه گرجستان، حدود ۱۲ میلیارد کیلووات ساعت است که تمامی این مقدار در خاک خود گرجستان تولید میشود. همچنین گرجستان، برقاضافی خود را به کشورهای اطراف مانند ارمنستان، آذربایجان و ترکیه صادر میکند.
گرجستان کشوری است با آب و باد فراوان که از آن برای تولید برق، به شکل گستردهای استفاده میکند. سد اینگوری بزرگترین سد گرجستان و همچنین سومین سد بزرگ و عظیم دنیا و همچنین نیروگاههای بادی در شمال این کشور سالانه میزان بسیار زیادی برق تولید میکنند.
از نظر منابع نفت و گاز، در حدود ۱۵ میدان نفتی کشف شده در گرجستان وجود دارد. از این میدانهای نفتی کشف شده، سالانه ۸۹۸ هزار بشکه نفت و ۴۴٫۹ میلیون متر مکعب گاز استخراج میشود.
نفت
بهطور کلی در شمال، مرکز و شرق این کشور منابع نفت طی اکتشافات زمینشناسی اخیر توسط کمپانیهای نفتی غربی در منطقه روستاوی منابع برگتری از نفت و گاز کشف شدهاست.
سه شرکت عمده نفتی در گرجستان فعال میباشند که عبارت اند از: نینوتسمیندا در منطقه نینوتسمیندا، شرکت نفتی لاریس در منطقه سامگرلو، و شرکت نفتی دولتی گرجستان به نام شرکت نفت گرجستان.
مسیرهای موجود و برنامهریزی شده برای ذخایر انرژی:
خط لوله باکو-سوپسا: این خط لوله که باکو در جمهوری آذربایجان را به سوپسا در دریای سیاه متصل میسازد، فعال است. این خط روزانه حدود ۱۰۵۰۰ بشکه نفت را به تانکرهایی در آبهای ساحلی سوپسا هدایت میکند.
خط لوله باکو-تفلیس-جیهان: که موافقتنامه آن بین گرجستان، آذربایجان و ترکیه به امضاء رسیده و تصویب شدهاست.
خط لوله گاز ترانس خزر: یک پیمان دولتی است در مورد احداث خط لوله گاز بین گرجستان، جمهوری آذربایجان و ترکیه، که در حال پیشرفت است.
گاز
گاز طبیعی در گرجستان تقریباً تمامی بخشهای صنعت و انرژی، کشاورزی و همه شهرها و شهرکهای عمده را تحت پوشش قرار میدهد.
تولید گاز طبیعی در گرجستان در سال ۲۰۰۵ میلادی، ۲۰ میلیون متر مکعب برآورد شد. میزان صادرات و واردات گاز، ۱٫۵ میلیارد متر مکعب ارزیابی گردیدهاست. اخیراً در سال ۲۰۱۵ در جنوب شرقی و شمال غربی گرجستان منابع عظیم گازی یافت شدهاست که بنا به گفته محققان این میدانهای گازی میتواند برای ۱۵ سال گاز کل قارهٔ اروپا و خود گرجستان را تأمین کند که به دلیل عظیم بودن آنها، بهرهبرداری از آنها ۵ سال زمان میبرد. هم اکنون بهرهبرداری از این منابع را شرکت ملی گاز گرجستان به کمک یک کمپانی سوئدی انجام میدهد.
برق
بر طبق برآوردهای منابع برق آبی، گرجستان جای مهمی را در بین کشورهای مستقل مشترکالمنافع (CIS) اشغال میکند و بسیاری از کشورهای خارجی از جمله فرانسه، ایتالیا، اسپانیا، اتریش، یونان، پرتغال و صربستان جلوتر است. سیستم برق موجود گرجستان با ۵۳ نیروگاه تولید برق آبی و ۳ نیروگاه تولید برق حرارتی در ارتباط میباشد. بزرگترین نیروگاه برق آبی در دست باز سازی این کشور نیروگاهاینگوری با افزایش ظرفیت تولید برق از ۴۰۰ تا ۴۵۰ مگاوات به ۱۳۰۰ مگاوات میباشد. سد اینگوری سومین سد عظیم و بزرگ دنیا میباشد.
نیروگاههای جدید برق آبی در دست احداث گرجستان، ناماخوانی با ۲۵۰ مگاوات، ژونتی با ۱۰۰ مگاوات، خادور با ۲۴ مگاوات، و کاختی با ۹٫۳ مگاوات ظرفیت میباشند.
زغال سنگ
معادن زغال سنگ متعددی در گرجستان وجود دارد معدن تقوارچلی با ۲۵۰ میلیون تن ذخیره زغال سنگ و تقیبولی با ۲۸۰ میلیون تن ذخیره از مهمترین آنها بهشمار میرود.
تولید زغال سنگ در گرجستان در سال ۲۰۰۳ میلادی، ۵۰۰۰ تن بودهاست. این کشور در سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۳ میلادی، از نظر میزان تولید زغال سنگ سخت، رتبه ۶ جهان را به خود اختصاص دادهاست.
نظر بگذارید